Postari populare

Moscheea Jumeirah Moscheea Jumeirah este construita in stilul arhitectural din perioada fatimida - este permisa vizitarea turistica . Moscheea Jumairah a fost multa vreme simbolul orasului Dubai,pana cand a fost inlocuita de Marea Moschee cu un minaret de 70 m inaltime...

Read more

An image in a post Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam...

Read more

Home Purchase Loan We all dream to own a home, at some point in our lives. In fact, this is a major driving force or one of the goals we have ahead while working day and night and saving a good share of the earnings every...

Read more

Cauta in site

Portul traditional

Portul traditional

Localnicii sunt foarte mandri de traditiile si obiceiurile lor,iar religia constituie fundamentul vietii sociale de cel putin 5 ori pe zi ai sa auzi,in orice parte a Dubaiului te-ai afla,chemarea la rugaciune). Nativii Dubaiului se diferentiaza prin vesmintele ...

Read more

Cautare in acest blog

luni, 29 iunie 2009

Henna



Este o traditie veche si chiar a luat o nastere a"trendului" chiar si printre turistii europeni care viziteaza Emiratele Arabe Unite si nu parasesc Emiratele fara a nu se decora cu henna pe maini sau alte parti ale corpului.
Femeile se infrumuseteaza cu acest design de henna nu numai la nunti sau sarbatori ci a devenit un lucru in comun mai ales pt cele care le pasioneaza aceasta arta.

Priviti cat de frumos este! Henna este de mai multe feluri si de mai multe nuante.Exista henna speciala pt vopsit parul,genele,sprancenele si henna specila pt design.


Henna este o planta infloritoare, folosita de-a lungul timpului la coloratul pielii, a unghiilor, a pielii de animal, a matasii, a lanei si a parului.


De aceste traditii vii , va puteti bucura inca in Emirate. Este o traditie inca vie si in India, si in alte tari arabe.

Plantele traditionale



Totodata cu desertul si viata salbatica din el, beduinii din Emirate au au fost familiarizati cu proprietatile medicinale ale multor plante. Chiar si astazi localnicii din Emirate le folosesc cu multa incredere plantele medicinale.
Semintele de Cassia italica, planta sena, sunt utilizate ca laxative si beduinii petind ca vindeca orice fel de dureri de stomac.
Sucul de la semintele de Citrullus colocynthis, sunt folosite ca cura pentru diabetici.
Seva amara a plantei Calotropis procera erau uscate si chiar utilizatate pentru a umple adancitura dintilor care dadea semen de durere, in timp ce partile din lemn din această plantă au fost arse pentru a face carbune, care a fost un ingredient pentru praful de pusca in zilele vechi..Frunzele erau aplicate pe incheieturi pt a usura durerea de reumatism. Frunzele de asemenea, au servit ca ingrasamant – sapat pamantul in jurul radacinilor unui palmier ,pe care-l ajuta sa devina dintr-un copac maladiv intr-unul mai energic. Salsola imbricata şi mai multe specii de Suaeda erau uscate si facute praf pentru a fi folosite ca tabac pentru a goli sinuses.
Dintre cele mai cunoscute cosmetice utilizate din plante este Henna pentru a vopsi parul si de a infrumuseta mainile si picioarele in zilele speciale, cum ar fi nunti si festivitatile Eid ( sarbatoarea religioasa islamica).Cataplasma din Henna mai este folosita si impotriva durerilor de cap. Planta otravitoare Rhazya stricta este folosita in canitati mici pentru a combate aciditatea sucului gastric care deranjeaza pe multi. O planta importanta pentru combaterea febrei este Teucrium stocksianum. Astazi, aceste cunostinte tradiţionale au devenit baza stintifica pentru investigarea proprietatilor biochimice ale plantelor locale.
Cercetarea este efectuata la Universitatea din Emiratele Arabe Unite si Al-Ain.

Interdictii in Emiratele Arabe Unite

Dubaiul este un oras islamic, desi sunt foarte binevoitori fata de turisti si deschisi, trebuie ca turistii sau cei rezidenti ( si aici ma refer in special la cei de alta religie care nu au destule cunostinte despre Islam) sa respecte regulile si legile locale.



1. Nu aveti voie sa aduceti alcool in tara, reviste si DVD cu caracter erotic. Alcoolul e foarte scump (1 pahar de vin bun francez poate ajunge si la 20-25$), se serveste doar in restaurante care au licenta, deobicei sunt restaurantele pe care le frecventeaza in mare parte turistii.


2. E interzis sa fii beat in public - risti cu inchisoarea si expulzarea din tara.


3. Traficul cu droguri si prostitutia sunt interzise ( cu toate ca se mai zaresc din cand in cand la colturile strazii chinezoaice,rusoaice...etc).


4. Fumatul este permis doar in locurile special amenajate.


5. E interzis de a arunca gunoi pe jos - amenda ajunge la 600 usd.


6. E interzis de a fotografia femeie locale fara acordul acestora (ele evident niciodata nu v-or da acordul), cum le deosebim pe femeile locale? Poarta abaya (acea imbracaminte neagra lunga islamica din matase naturala deobicei) si in dependenta de gradul religiei acopera parul cu shayla (acel voal negru) sau si fata cu niqab (se vad numai ochii) femeile musulmane straine deobicei poarta si alte culori nu doar negru.


7. E interzis de a atinge femeile localince sau a da mina cu ele.


8. Tinutul de mana in public este permis dar nu si gesturi tandre sau sarutari,in mod special pentru cei necasatoriti.


9. In Sharjah oamenii sunt sfatuiti sa nu poarte haine f decoltate sau scurte. Este bine sa tineti cont de acest sfat si in Dubai sau alte orase ale Emiratelor Arabe.


10. Pe plaja este permis costumul de baie insa acesta trebuie sa fie cat mai decent. Bikinii, topless sunt clar interzise.


11. Barbatii nu au voie sa poarte imbracaminte feminina in public.Aceasta se pedepseste cu amenda si dosar penal.


12. Petrecerile in public ale turistilor sunt atent monitorizate datorita consumului mare de alcool si al comportamentului inadecvat.


13 . Este interzis de a minca in public ziua in perioada Ramadanului - Ramadanul e postul pe care il tin musulmanii timp de o luna, dureaza o luna, in acest timp de la rasaritul soarelui nu se permite a se minca,a se bea nimic,a avea relatii intime...pana la apusul soarelui. Musulmanii il respecta, nu cer sa-l respecte si cei crestini, dar pentru solidaritate e interzis de a minca in public, deci o puteti face la hoteluri doar sau acasa unde locuiti si nu se permite ca femeile a se afisa intr-o imbracaminte indecenta pe strada in timpul postului ziua (fuste scurte,bluze cu mineci scurte,maieruti,....etc) si nu se permite a se fuma in public (deci iarasi o sa o faceti undeva ascunsi in casa).



14. Introducerea obiectelor obsecene in tara ( fie prin curierat fie la intrare in tara ) este strict interzisa.


sâmbătă, 27 iunie 2009

Soimaritul





Datorita locatiei, Emiratele au constituit o legatura intre Europa si subcontinetul Indian,Orientul indepartat si Africa de-a lungul timpului. Oamenii cred ca soimaritul a fost introdus de catre arabii musulmani care au trecut prin Persia si Imperiul Bizantin. Asadar vânătoarea cu şoimi, ulii şi vulturi n-a existat în Europa înaintea cruciadelor şi a fost importată ca noutate de la prinţii arabi. Patrimoniul cultural al acestei tari se manifesta in jocuri precum vanatoarea cu soimi,cursele de camile sau cai, ce reprezinta o atractie principala pentru turisti. Vanatoarea cu soimi este sportul national care a patruns in aceasta zone cu mii de ani in urma.Cei bogati si cei saraci se pot bucura de acest sport. Crescatorii si posesorii de vulturi au legatura directa cu pasarile, care sunt ca propriii lor copii, efectiv fac parte din familie.


In Emirate exista doua specii de soimi: Saqr (Falco Cherruq) care sunt adusi din alte parti ale Orientului Mijlociu si Peregrine (Falco Peregrinus). Pentru a dresa un soim, este necesar ca trainerul sa detina doua calitati: curajul si rabdarea. Abilitatea soimului de a se supune total stapanului,este lucrul esential care ii face pe arabi a adora acest sport.
12275falcon1022003jb0.jpg

In regiunile muntoase se practica vanatoarea cu soimi. Dresorul tine pasarea pe pumnul inmanusat (Al Sabbuq ) si o lanseaza la momentul potrivit asupra prazii.In timpul repausului,somului i se acopera ochii pentru a nu se speria ( aceasta se numeste Al Burgu),aceasta si deoarece somii au un vaz foarte dezvoltat. Foarte usor se va scoate apoi de pe ochii soimului Al Burgu aratandu-le imprejurimile. Alaturi vom avea Al Mukhlat, un saculet in care dresorul va pune inauntru aripi de dropie sau porumbel. Aceste lucruri sunt pentru a-l atrage pe soim de a le obtine. Controlul asupra soimului este foarte necesar si dupa ce el va prinde prada. Principala prada pentru soim este: dropia si pasari din familia burhinide.

joi, 25 iunie 2009

Portul traditional

PORTUL TRADITIONAL AL BARBATILOR




Localnicii sunt foarte mindri de traditiile si obiceiurile lor, iar religia constituie fundamentul vietii sociale(de cel putin 5 ori pe zi ai sa auzi , in orice parte a Dubaiului te-ai afla, chemarea la rugaciune). Nativii Dubaiului se diferentiaza prin vesmintele specifice: poarta o haina lunga si alba numita kandura, iar pe cap o pinza alba sau cadrilata, tinuta de un cerculet.Acestea sunt gutra si mislah. O mantie dintr-un material mai scump este purtata deasupra, in cazul evenimentelor mai importante..


"Thawb" sau "Kandoora" Barbatii din Emirate si din alte parti ale Peninsulei poarta acel costum traditional larg cu maneci lungi numit "Kandoora "sau Thawb in alte zone. Este fabricat din poliestere sau bumbac.Culoarea normala este alb,dar se gaseste si pe alte nuante cum ar fi maron,albastru inchis sau chiar negru pe timpul iernii fiind purtate culorile mentionate iar materialul fiind mult mai gros fata de cel obisnuit purtat tot anul.


Gulerul este in mai multe stiluri,unele fiind pe gat rotunde (acestea tipic saudit),altele in forma triunghiulara,iar altele fiind decupate pe linga gat,fara gulere acestea fiind tipic UAE. Manecile difera si ele de la zona la zona.Cele tipic UAE sunt ceel cu minecile largi,iar cele tipic saudit si qatarian sunt cele cu mansetele stramte cu butoni sau pietre pretioase.

"Taqiyah" sau "Kufeya"   Este de culoare alba din bumbac purtata pe cap. Aceasta are si ca scop fixarea Ghutrah sau Shumagh pe cap, fara a mai aluneca de pe cap. Exista mai multe feluri de Kufeya,unele fiind perforate iar altele fiind tricotate.





In alte tari ca de exemplu Egipt sau Sudan, barbatii poarta Taqiyah fara a mai pune si altceva peste ea.Se gaseste si in alte nuante inafara de cea alba.

"Ghutra" sau "Shmagh"   Este un material din bumbac in forma patrata.Este starns pe diagonala pt a obtine forma triunghiulara.Cand este purtat,este de asemenea starns si din fata. Barbatii o poarta deasupra la Kufeya.




Alti barbati poarta Ghutra direct pe capul gol,fara a mai pune Taqiya.Albul este culoarea care caracterizeaza Ghutra. Diferenta dintre Ghutra si Shumagh este doar lucrartura din fire rosii si albe.

"Igal" Deasupra Ghutrei se pune acea bucata de funie ca un siret gros dublu si are rolul de a tine Ghutra pt a nu mai aluneca. Igal este de regula farbricat din tesatura fina de par de capra sau blana de oaie.


"Bisht" sau "Mishlah"

Mishlah este mantaua traditionala pt barbati purtata deasupra Kandoorei.De regula este fabricata din lina de oaie sau camila.La ocazii speciale,cum ar fi nunta,mirele poarta aceasta manta deasupra Kandoorei sau thawbului.Mishlah se gaseste d\in diferite culori ca negru,maro,gri sau crem.Este dichisita cu culoare aurie si broderii aurii.Marimea este universala si fiecare o poate ajusta la marimea lui ininiatala.





"Na3al" sau "Madas"
Na'al sunt sandalele traditionale purtate de catre barbati.Sunt fabricate din piele si au diferite modele aplicate.




Oricum stilul european de sandale este comun cu acestea. La capitolul moravuri nu prea se mai inghesuie sa isi ia 4 sotii, asa cum le permite legea, caci exista o piata a sexului si in Emirate, chiar daca nu la vedere. Rata divorturilor printre nativi este destul de ridicata, la fel ca si procentul celor casatoriti cu rezidente.




PORTUL TRADITIONAL AL FEMEILOR

Femeile se imbraca corespunzator modului de viata si in acord cu Leislatia Islamica.Ca barbatii,si femeile poarta imbracamintea traditionala care inca f apreciata.Originalitatea si modelele multilaterale au suferit putine modificari de-a lungul timpurilor desi moda aducand cu ea oscilatia materialelor. Femeile beduine,din motive practice si monetare isi aleg cu usrinta lina si bumbacul pt articolele sale de imbracaminte,pe cand femeile se impodobesc cu matase,brocarduri,satenuri si sifon. Imbracamintea femeilor combina modestia,extravaganta in culori,utilitatea si eleganta cu puternica subliniere a decoratiilor complicate.






"Burqa",valul grosolan,matasea neagra pe centru intepenita pe nervura cazind pe nas,permitand numai ochii sa se vada in mod clar,este inca purtata pe starzi in mod special de catre femeile mai in varsta.




Femeile isi fac in mod deosebit mainile si ochii pt ca acestea sunt numai partile vizibile din corp.Ochii sunt infrumusetati si accentuati cu Kohl,in timp ce palmele minilor si cateodata talpile picioarelor sunt pictate cu modele complicate de Henna. Bijuteriile ca si costumele sunt o arta veche combinand arta intrinsecului semnificativa si scopul functional.Bijuteriile nu au fost folosite de femeile din Golf doar ca scop de impodobeala,dar are si ca scop asigurarea finaciara in absenta facilitatilor bancare;f multe femei din triburi inca mai poarta economiile lor in jurul gatului,la incheiaturile mainilor si picioarelor.



Argintul era metalul cel mai pretios obtinut prin topirea dolarilor Maria Tereza renumit pt calitatea sa.Designul colierelor este fromat din margele si banuti,putan a fi purtat si pe cap sau frunte;cerceii sunt impodobiti cu bucle circulare incluzand pina si forma piramidelor cu modele geometrice;bratari din bronz groase acoperind o parte din maini;bratari purtate la incheietura picioareleor adesea cu clopotei galagiosi;inele pt degetele de la mini si picioare si chiar nas,toatea acestea fiind podoaba femeilor din triburi de-a lungul timpurilor. Multe designuri ca cele tipic traditionale se mai gasesc inca in Emirate, Oman, Baluchistan, India, Yemen, Arabia Saudita,Africa de Est implicand tehnicile folosite de cei din antichitate.






Localnicele sunt cliente avizate, ce calatoresc de citeva ori pe an (uite ca am ajuns si la subiecte dragi femeilor,iubesc bijuteriile, parfumurile scumpe si mincarea buna, dar mult prea multa. Incearca sa fie in pas cu tot ce este nou, avind totodata o netarmurita admiratie pentru ce vine din Europa.


Intampinarea musafirilor

In ciuda transfromarii in Emirate cauzata de veniturile de ulei,mai mult a ramas constante in structura societatii.Bineinteles viata este mult mai confortabila pt toti,dar atitudinile,valorile,comportamentele si vechile obiceiuri,au forjat dedesubt complet diferitelor imprejurari si au cimentat prin Islam,contiunua sa fie esentiale si necesare vietii de familie si afaceri si in relatiile populatiei locale cu statul nou creat.Islamul este stanca,fundatia pe care acest stat a construit datinile ei, conducerea si parcticile au ca mijloc principal captusala federatiei,dar toleranta si respectul fata de alte credinte ale oamenilor,este de asemenea o caracteristica majora in domeniul sheicilor in aceasta zona. Politetea si bunele maniere la invitati,fie ei prieteni sau sau colegi in afaceri este o caractersitica f observata in viata din Emirate.Salutari detaliate si extinse,cu generozitate stropite cu cuvinte de recunostinta fata de Allah adesea insotita intre prieteni,cu o imbratisare sau un sarut pe obraz,sunt in contrastul complet la constatarile seculare ale lumii vestice.Ospitalitatea abundenta,purtata aspru si desertul singuratic,dar intarita de religie care subliniaza o importanta extrema,contiunua sa fie un aspect vital de viata.


In trecut invitatii erau bine poftiti cu traditionalul "mansaf" miel intreg si orez condimentat pus in tavile asezate pe podeaua cortului desertic sau caselor urbane,mancand cu mina dreapta din vase comune.Cafeaua arabeasca "ghawah" turnata intr-un mod caracteristic in canile special modelate,au fost si sunt intotdeauna servite imediat la sfarsitul maincarii,in ciuda schimbarii de pe podea la masa intr-un cadru individual,cafeaua aromata si indulcita,este inca o caracteristica importanta in ospitalitatea arabilor.Cafeaua si oricare mod luminos de invioarare este oferita oricand in magazine sau la birou.In zilele vechi intalnirile si locurile de distractie din Golf au fost terminate cu fumatul traditionalei "shish-ei" (narghilea). "Majlis-ul" (camera de oaspeti) a crescut de asemena in practicile desertului ospitalier;acolo a existat intodeauna o parte a taberei Beduinilor,unde se intalneau pt a discuta si imaprti o mincare speciala.

Partea vie a traditiei este ca oricine este bine venit in "majlis".Este atasata o mare importanta de asemenea intimitatea familiei,atat timp cat casele au devenit mult mai substantiale,o camera special pt a primi musafirii au fost crezute necesare.Aceasta sala de receptie numita "majlis" (adesea doua,una pt femei si una pt barbati)sunt pastrate pt sarbatorile si ocaziile oficiale,sau distractia cu invitati speciali.In mod traditional , deschise, spatioase cu covoare si perne orientale,modernele "majlisuri" sunt aranjate in aerul oriental.

De asemena "majlisul" este mai mult decat o camera pt invitati,este oglinda institutiei sociale a vechii societati tribale.Camera de oaspeti a seicilor de guvernamint sunt splendide si de maniera exotica a mobilierului,dar sunt deschise fata de toti, de la nomandul cel mai sarac pina la comercinatul cel mai bogat. Speciale sedinte in anumite zile in special de Eid (sarbatoarea musulmanilor dupa postul de 1luna)sunt aranjate cand musafirii se starng intr-o antecamera si o iau inainate intr-o coada lunga pt a saluta gazda, pt a rata respectul lor,pt a face o plingere sau pt a prezenta o cerere.

Racpritoarele sunt servite cand invitatii stau la trancaneala cu vecinii lor.Cand ajung la sfarsitul "majlisului" fumul puternic aromat de la "bakhoor" ( bete parfumate) pluteste in awr aducand cu el oaroma orientala,imbibandu-se in par si haine cu acea aroma dulce de parfum,promovand un simt de relaxare bine venit,iar la sfarsit fiecare invitat fiind stropit pe cap si maini la plecarea sa cu apa de trandafiri.

Viata in desert




Banii gheata care s-au scurs nestingherit in statele care au legat armistitul din 1853,rezultat aproape in exclusivitate din indrustria perlaritului, a avut o influenta mare in intrega societate aducand schimbari majore in interiorul tarii.
Pt familiile de beduini care au reusit sa smulga din desertul nisipos resurse pt a supravietui,o gradina de curmali udata de debitul unui rau , a fost apogeul de lux. Astfel cand familiile independente au acumulat bogatia de surplus, ei au intors privirile satenilor din zona Al Ain,cele mai apropiate oaze,unde cativa ani vechi sistemul de irigare a adus apa subterana de la izoare apropae de munti intr-un sol fertil.Aceste oaze sunt mentionate cu numele de Taw’am in vremurile de la inceputul Islamului. Aceste oaze care se formeaza in preajma uneia sau mai multor surse de apa in desert rerezinta un bun habitat pentru animale si in functie de dimensiunea acestora sunt populate chiar si de oameni. Aceste oaze calde au mentinut in viata multe specii de plante, reptile si mamifere pina si la ora acuala unde mai zarim din cand in cand acei beduini urmati de camilele lor in desertul pustnic

Artizanatul si lucrul manual

Majoritatea meseriilor au fost asociate cu ocupatiile traditionale sau pregatirea obiectelor de gospodarie si au fost limitate din cauza domeniul de materiale disponibillocal si lipsa permanenta a stilului de viata a localnicilor. Prelucuratul metaleor implica fabricarea argintului,aurului si cuprului de asemenea a bijuteriilor este o traditie f veche in Emiratele Arabe Unite.Au fost gasite obiecte f vechi ce datau din urma mileniului trei I.C. care apartineau civilizatiei Umm an Nar descoperite si alte obiecet de aur din mormintele timpurii din al doilea mileniu la Qatarra.



Bijuteriile de argint si aur au popularitatea din cele mai vechi timpuri si ca regiune a consolidat rolul unei legaturi comerciale intre multe culturi diferite,fiecare aducand influenta lor pt a proiecta fabricarea designurilor.Lucrul facut de barbati in bazarurile din Sharjah,Dubai si Ras Al Khaimah, a transformat argintul si aurul intr-un magazin de bijetrii beduin,cutiile din argint complicate,nasturii,butonierele,decoratiile plasate pe coada cutitelor si sabiilor,shisha si multe alte articole zilnic lucrate.Aurul a fost de asemenea folosit pt aceste articole si are un rol importmant in timpurile recente,jucandu-se cu el pe diferite metale facand astfel un design specific zonei.


Ustensilele de gospodarie au fost invariabil facute din cupru,incluzand tigaile,oalele de cafea distinctive,cupele de metal,vasele de bucatarie si arzatoarele de betisoare aromate. Cateodata vasele de cupru au fost placate cu alte metale ca de exemplu aluminiu pt protectie.Uneltele au fost de asemenea facute din cupru,cum erau cuiele,dar fierul s-a dovedit a fi mult mai de duarata in acest camp de ustensile de gospodarie si olaritul continuat ceramica din lutul si cupru combinate care predomina de dinaintea aparitiei plastice.



Vasele de ceramica au fost folosite in Emirate cu mii de ani inainte,gavarea obiectelor din al treilea mileniu,o cultura a Umm an Nar au inclus oalele de lut f bine si sofisticat fabricate.In timpurile noastre ,recipientele de depozitare a apei si alte obiecet de gospodarie au fost importate din Iran.Alte articole de ceramica vin si din alte colturi ale lumii,dar un lut f rezonabil se afla apropiat de Ras Al Khaimah si Al Ain unde se depoziteaza borcane mari rotunde ca urcioarele in care se pastreaza apa pt racire sau evaporare.Aceste obiecte de ceramica erau vandute in supermaketurrile locale. Diverse aricole au fost fabricate pt folosirea casnica.Camilele sau caprele ascunse erau transformate in in recipient pt apa si alte diferite lucruri ca de exemplu sanadalele pt protectia impotriva arderii nisipului.Sub imperjurari normale,nici unul dintre aceste obiecte nu erau gasite in marketuri sau vandute,dar le puteai gasi in casele tribale pt membrii familiei. Cele mai bine purtate lucruri si tesaturi de catre populatia Emiratelor erau nu tesutul local , ci importurile din India si alte parti ale lumii. Al Ain si Ras Al Khaimah erau cei mai profesionali in tesaturi,iar produesele lor erau scoase la vinzare in bazarurile locale.Tesaturile femeilor ca de exemplu corturile de la parul de capra si lina de oaie au fost mereu necesare familiei.




Razboaiele de tesut s-au stabilit in Abu Dhabi in Centrele organizate de Ministerul Afacerilor cu sprijinul de la sheikha Fatima bint Mubarak,sotia presedintelui Emiratelor Arabe Unite pt a incuraja conservarea de mestesuguri in Emirate.Alta practica de meserie sub auspiciile Centrelor Artizanale sunt impletiturile si este una dintre resursele naturale disponibile si nu necesita anumite echipamente pt practicarea acestei arte. Vopsirea unor fibre este executata pt a creea un model special cand se amesteca cu materialul natural.Femeile stand jos,udand mainile lor la intervale pt a netezi materialul,creaind o varietate folositoare de obiecte cum ar fi rogojine de pus pe jos,covorase de rugaciuni,mileuri,acoperamint pt hrana,genti,cosuri si evantaie printre altele.Este o meserie rasunatoare in Emirate si de cand se intrebuinteaza ca decoratii si imbracaminte traditionala,cat si in lucrarea panglicilor din bumbac imbinate cu ate din aur si argint.

Extragerea perlelor



Cu mult timp in urma flota care se ocupa cu extrasul perlelor din zona se adaposteau in porturi si ar fi trebuit sa fie o vedere minunata,dar acest nivel de participare ai insemnat ca in timpul verii mai mult de 22.000 de barbati erau absenti pe malurile cu perle. Cu mult timp in trecut au numit uriasa responsabilitatea pe umerii femeilor din familliile tribale,ambele pe plan economic si social.

Peste timp aceste idei s-au schimbat cu totul,facand ca responsibilatea sa fie pe umerii barbatilor. Pt barbati conditia de a urca la bordul barcilor care se ocupau cu extragerea perlelor, au fost aspre si munca a fost staruitoare.Profiturile din recolta sezonului meriatu acest effort si osteneala,dar sezoanele nu prea bune “micilor afaceri”au fost urmate de datorii.Multi barbati din tribul Bani Yas formau cooperative,tot echipajul renumit posedand o barca si o parte a unei dobanzi a vanzarilor cu perle,conform unor aranjamente stabile: cea mai mare parte impartita capitanului si cel mai larg nr de profit ajungeau la cei care executau scufundarile si multe alte beneficii si cativa bani erau lasati separat pt a finanta pregatirile ce uramau sa vin in anul uramator.

Dupa cateva generatii,niste triburi sa-u implicat cu perlaritul si au devenit legati min mod direct in anumite zone ca de exemplu orasele aflate pe costa ca Abu Dhai, Dubai si Ras Al Khaimah care cu timpul au prosperat.Toate au fost rau afectate cu prabusirea pietelor cu perle in anul 1940. Dupa ceva timp totul a revenit la normal si Emiratele Arabe Unite s-au bucurat de reusita acestora.

Masbaha - margele pentru rugaciuni

Masbaha sunt acele margele folosite pe plan spiritual pt a-l adora pe Allah (swt) sau pt a face anumite rugi in care este nevoie a se tine un anumit numar pe aceste margele ( ex: 30,33,100 ori se va spune "Cat de Maret este Allah"..."Allah este Cel mai Mare" ..."Slava lui Allah"..."Nu exista alta divinitate inafar de Allah").

Semnifica adorare,supunere,credinta....Este o traditie a tuturor musulmanilor, este o practica veche care dateaza cdin timpul Profetului Muhammad(saw), iar in timpul Ramadhanului (postul islamic de 1luna) multi credinciosi isi iau aceste margele si isi incep ziua prin a face cat mai multe rugi si adorari fata de Allah asa cum ne-a instruit Sfantul Qur'an.
Este o "unelta" religioasa si este purtata cu mare drag de fiecare musulman oriunde. Masbaha ramine de asemenea cadoul cel mai "fierbinte" printre musulmani si in special imediat dupa Hajj( Pelerinaj) sau Umrah acestea nu lipsesc pe linga alte cadouri.

miercuri, 24 iunie 2009

Kohl, kajal , surma pentru ochi frumosi



Kohl este un maestec de funingine si alte ingrediente care predomina in lumea araba in special zona Golfului chiar si pina in Africa ca folosinta in scopuri de infrumusetare si beneficii medicale.Este folosit pt a inegri pleoapele,a accentua ochii si rpivirea si chiar folosit si ca baza de mascara pt gene.


Kohl " كحل " este traditional purtata de catre femei cat si barbati inca din Era Bronzului.Kohl era folosit ca baza de protectie importiva microbilor oculari.Acest gen de machiaj usureaza si protejeaza chiar imoptriva razelor solare.







Mamicile le alpica acest kohl,kajal imediat dupa nastere noilor copii.Traditia inca se mai tine pina si in ziua de azi in Emirate .Unele fac acest lucru pt a "corecta ochii" in timp ce altii cred ca aplicarea acestuia poate inlatura dechiul, ochii rai, ghinionul...etc.




Acesta poate fi folosit ca baza in fiecare zi , racoreste si reimprospateaza ochii si completeza un machiaj frumos cu o culoare placuta. Kohl-ul ,kajal sau surma este echivalentul rimelului si creionului de ochi negru folosit . Exista mai multe feluri de kohl, kajal,surma...





Se gaseste si sub forma de pudra (cum ati vazut in prima imagine), sub forma de creion si sub forma cremoasa cum vedeti in imaginea de sus. Se aplica cu un aplicator special , demachierea acestuia inainte de culcare nemaifiind necesara.

De retinut fff important este faptul de unde il achizitionamS-a descoperit de curand ca unele kohl sau kajal fabricate in Pakistan contin un mare risc pt sanatate din cauza plumbului pe ele care-l contin.






Este bine inainte sa-l cumparam sa ne uitam pe eticheta si sa verificam unde a fost produs , tara de origine si va dau un bun sfat sa va feriti de urmatoarele tipuri de kohl: Hashmi Surma Special , Hashmi Kajal, 
Hashmi Kohl Aswad, 
"Pure Kohl From the Waters of ZamZam" toate acestea produse in Pakistan
( mai multe detalii despre cantitatile de plumb prezente in acest kohl / kajal si riscul otravirii corpului cu plumb numai prin aplicarea acestuia pe ochi gasiti in acest articol )

Importarea acestuia a fost interzisa in New York si alte tari inca din anul 2009 .

Eu personal am folosit aceste tipuri, dar al7amdulellah nu mi s-a intamplat nimica din ceea ce s-a vehiculat in ultima perioada legata de acest kohl, kajal ...Sunt inca vie !
Intr-adevar contine risc, dar probabil in cazul in care acesta este folosit pe o perioada mai lunga ....
Cititi articolele legate de riscul acestuia si apoi va puteti forma o parare.


Henna

Localnicii isi pastreaza cu mandrie traditiile si folosesc inca in mod obisnuit henna "الحناء" in Emiratele Arabe si in alte parti ale Orientului.Cea mai colorata traditie este legata tot de nunta.Femeile se duc la salon si ianinte de festivitate se infrumuseteaza cu aceasta "henna" (tatuaj non-permanent) in afara de culorile,vestimentatia colorate si machiajul incarcat pe care le expun.
Este o traditie veche si chiar a luat o nastere a"trendului" pot spune care si ceilalti turisti europeni care viziteaza Emiratele Arabe Unite il imprumuta cu mare placere.Femeile se infrumuseteaza cu acest design henna nu numai la nunti sau sarbatori ci a devenit un lucru in comun mai ales pt cele care le pasioneaza aceasta arta.
Priviti cat de frumoas este! Henna este de mai multe feluri si de mai multe nuante.Exista henna speciala pt vopsit parul,genele,sprancenele si henna specila pt design.

De aceste traditii vii , va puteti bucura inca in Emirate.F bine il gasiti si in India,tara de origine a acestei frumoase arte.

Copyright dubai.myforum.ro

Shisha - narghilea

Shisha(cuvant arab) este un instrument de fumat oriental folosit în general în Orientul Mijlociu sau Africa, dar mai nou si în Europa si America. Originile sale se gasesc la granita Indiei cu Pakistanul. Originea shishei este veche de peste o mie de ani si se pierde pe tarimurile Indiei de nord-vest la granita cu Pakistan. La inceput constructia narghilelei era simpla, avind la baza nuca de cocos si un tub atasat acesteia. Era folosita pentru fumatul opiumului si hasisului. Istoria shishei se continua în Imperiul Persan care cuprindea atunci Pakistanul, Afganistanul, o mare parte din Asia Mica si citeva regiuni din nordul Africii. In aceasta calatorie, shisha a capatat savoarea data de o specie deosebita de tutun negru iranian, cultivat ºi astazi. Acest tutun este umezit si impachetat in capatul de ceramica deasupra caruia se aseza direct carbuni pentru a oferi o aroma puternica. Narghilele create în Imperiul Persan erau confectionate manual din lemn, avand diverse forme.
Shisha Pipe 'Red' - Click Image to Close

Shisha a patruns in Imperiul Otoman acum 500 de ani si s-a bucurat de o mare popularitate cu precadere in rindul oamenilor instariti si intelectualilor. Treptat, narghileaua clasica a suferit schimbari in forma si in marime, apropiindu-se de forma existenta azi. Alama si sticla au inlocuit lemnul, iar mozaicul si pictura au devenit elemente estetice. O crestere in popularitate a fost cunoscuta odata cu aparitia cafenelelor ca locuri de intilnire in Imperiul Otoman, acum citeva sute de ani. Umezirea si impachetarea tutunului au fost ridicate la rang de mare arta. Atingerea carbunilor de catre neinitiati era considerata lipsa de politete. De aici, narghileaua s-a raspindit in lumea araba, fiind foarte folosita si apreciata in state ca Egipt, Maroc, Liban, Siria, Arabia Saudita, Kuwait, Emiratele Arabe Unite.
In zilele noastre, localurile unde se fumeaza shisha sunt locuri de întilnire pentru toate categoriile sociale, locuri in care se discuta evenimente mondene si politica. In Kuwait si Arabia Saudita aceste localuri sunt frecventate doar de barbati. In alte tari musulmane shisha este considerata un subiect tabu.

Tutunul folosit astazi la narghilea este o combinatie de tutun si un amestec facut din miere si fructe uscate. Fumul este filtrat prin apa rece pentru a-i oferi consistenta. Trecutul marcat de fumatul opiului si hasisului au adus o imagine negativa narghilelei din zilele noastre. Treptat, societatea accepta shisha ca pe o pipa pentru tutun si nu ca un mod de a fuma droguri. Popularitatea narghilelei in Statele Unite si Europa este in continua crestere de la introducerea sa in anii 1960, bucurindu-se de o larga utilizare si in Japonia. Shisha cere timp si ofera rabdare, relaxare si o companie placuta.

De retinut este faptul ca ne poate afecta negativ sanatatea

Bakhoor

Bukhoor ( بخور) este numele arabesc dat aschiilor de lemn inmuiate in ulei inmiresmat si este specific zonelor arabe.Acest bakhoor este ars acasa cu scopul de a inmiresma hainele si locuinta prin urmarea fumului gros imparfumat pe care-l obtinem prin arderea bokhoorului.






Acesta este folosit la ocazii, specilale cum ar fi nuntile,cununille, Vinerea sau in general este folosit doar pt a imparfuma casa,pina si Profetul Muhammad(saw)il folosea. Bokoorul este de obicei ars intr-un suport traditional special de ars numit Mabkhara. Este tipic tradtional obiceiul de a "trece" cu bakoor peste musafiri casei in special cei aflati in camera de oaspeti "majlis" ( مجلس) acest gest fiind un gest de ospitaliere.




Traditia bokoorului a calatorit si in alte tari islamice intr-o forma modificata care le gasim si sub numele de "betiosare de ars parfumate",compozitia fiind de asemenea modificata. In zilele noastre,ne putem bucura de o gama larga de bakhoor de unde potem alege ce este pe placul nostru. Bakoorul este de o mare popularitate in tarile din Golf , chiar ajungand si in Somalia,Maroc si Egipt.




Bokhoor.jpg






Din acesta se mai produc si faimoasele parfumuri arabesti.




Blog Widget by LinkWithin